Antiek shoptour *Piet Jonker-Baambrugge*

In de weilanden van de Vechtstreek staat het landhuis Piet Jonker met prachtige oude vloeren, schouwen, meubilair, lampen en accessoires met landhuisallure. Tijdens het fotograferen viel mij de prettige en rustige sfeer die er heerst, op. De ruimtes zijn met zorg ingericht en nodigen uit om een herfstachtige dag in door te brengen bij de openhaard. Onderstaande items combineren erg goed met een modern interieur of met hollywood regency geeft het een leuke mix.

Tafel met poot van Frans kalkstenen korintisch kapiteel met glazen blad. Design stoelen met tuigleer en chromen poten ontworpen door WIlly Rizzo voor Cidue.  

Tafel met poot van Frans kalkstenen korintisch kapiteel met glazen blad. Design stoelen met tuigleer en chromen poten ontworpen door WIlly Rizzo voor Cidue.  

Tussen de palmen de nikè van Samothrake, godin van de overwinning in de strijd. Marmeren buste.

Tussen de palmen de nikè van Samothrake, godin van de overwinning in de strijd. Marmeren buste.

Bas Jonker, opgegroeid in de zaak van zijn vader, had van jongs af al 'iets' met de handel. Hij is niet meteen in de zaak gaan werken maar eerst gaan studeren. Hij merkt echter al snel dat de handel hem bleef trekken. Zes jaar geleden heeft hij dan ook 'Piet Jonker' overgenomen van zijn vader. 

Bas had een duidelijke visie op de zaak; het moest sexier, zichtbaarder worden voor een groter en internationaal publiek en naast de particuliere markt wilde hij ook meer bekendheid krijgen bij de horeca. Nu zes jaar later kan hij zeggen dat hij in dit alles is geslaagd. 

Antieke Terracotta buste. Schilderij van Lady Godiva van Engelse schilder Morlock. Vitrine van brons en messing op klauwpoot. Stoeltje uit de jaren 40, Maison Jansen. Deze locatie wordt ook verhuurd.

Antieke Terracotta buste. Schilderij van Lady Godiva van Engelse schilder Morlock. Vitrine van brons en messing op klauwpoot. Stoeltje uit de jaren 40, Maison Jansen. Deze locatie wordt ook verhuurd.

Bas heeft gemixte stijlen in zijn assortiment, maar de basis is toch wel klassiek en antiek. Hij merkt dat deze stijl ook steeds meer wordt herontdekt door 30+ers. Het minimalistische en strakke interieur lijkt een beetje over. 

Hij experimenteert regelmatig met meubelstukken om te kijken hoe het publiek daarop reageert. Op die manier blijft hij ook op de hoogte van wat zijn klanten aanspreekt en kan hij verschuivingen in trends & smaak een beetje aftasten.  

Gietijzeren vrouwen sculptuur, Ducel gieterij, Parijs 1900.  Gietijzeren griffioenen, eind 19e eeuw. Gietijzeren vrouwen sculptuur, Durenne Gieterij, 1900.

Gietijzeren vrouwen sculptuur, Ducel gieterij, Parijs 1900.  Gietijzeren griffioenen, eind 19e eeuw. Gietijzeren vrouwen sculptuur, Durenne Gieterij, 1900.

Een palmboom van Maison Jansen, een salontafel met een verde antico marmerenblad uit 1800.  Op de voorgrond een geprepareerd skelet van een python. Op de achtergrond een grote spiegel gemaakt van een oud stalraam.

Een palmboom van Maison Jansen, een salontafel met een verde antico marmerenblad uit 1800.  Op de voorgrond een geprepareerd skelet van een python. Op de achtergrond een grote spiegel gemaakt van een oud stalraam.

Maandelijks gaat hij op zoek naar nieuwe spullen in voornamelijk West Europa waar hij zijn vaste adressen heeft. Toen de muur in Berlijn net was gevallen is hij ook meteen met een bus op weg gegaan in de veronderstelling dat er vast veel goed bewaarde vloeren en schouwen te vinden waren. Maar dat viel tegen. De stijl was erg somber en sprak hem niet aan. 

Regelmatig komen er mensen spullen aanbieden voor de verkoop, maar een groot deel daarvan komt niet door de selectie van Bas. Uiteraard moet het in goede staat zijn of in ieder geval gerestaureerd kunnen worden en niet geheel onbelangrijk hij moet het zelf ook mooi vinden. 

18e eeuwse Italiaanse barok schouw van marmer. Slechts een klein deel van de spiegelcollectie van Piet Jonker. 

18e eeuwse Italiaanse barok schouw van marmer. Slechts een klein deel van de spiegelcollectie van Piet Jonker. 

Bas heeft niet echt een interieurtip. Hij vindt het vooral leuk al mensen iets eigenwijs doen met hun interieur. Hij kent een kunstenaar op Ibiza die zijn hele huis heeft opgebouwd uit spullen die hij heeft gevonden en waar hij dan weer iets nieuws van maakt. Hierdoor is het een uniek en zeer uitgesproken huis. Uiteindelijk gaat het er om dat je er zelf de schoonheid van inziet, aldus Bas. 

18e eeuwse 'Gaper' van gepolychromeerd zandsteen, aanduiding voor apotheek/drogist.

18e eeuwse 'Gaper' van gepolychromeerd zandsteen, aanduiding voor apotheek/drogist.

Piet Jonker, Rijksstraatweg 23, Baambrugge
Openingstijden; dinsdag t/m vrijdag 9.00-17.00 uur, zaterdag 10.00-17.00 uur