Hollywood Regency shoptour *Lisman - Utrecht*

Het is een kleine, smalle winkel dus je loopt er zo aan voorbij, de winkel van Willy Lisman. Maar een blik in de etalage en ik was verkocht.  De winkel staat van boven tot onder vol met de meest prachtige lampen, kasten, tafels, stoelen, spiegels, beelden, schilderijen, vazen, sculpturen, sieraden. Hollywood Regency is in deze winkel ontstaan!

Zwart leren Deense stoelen, ontwerper onbekend. De bronzen sculptuur op de tafel is van Maison Charles. De spiegel dateert uit 1860. De bamboe booglamp komt uit de '70 jaren. Linker schilderij is van Fried Pal.

Zwart leren Deense stoelen, ontwerper onbekend. De bronzen sculptuur op de tafel is van Maison Charles. De spiegel dateert uit 1860. De bamboe booglamp komt uit de '70 jaren. Linker schilderij is van Fried Pal.

Twee wit lederen Leolux fauteuils. De spiegel dateert uit 1840. De lamp links is een Pipistrello van Gae Aulanti.

Twee wit lederen Leolux fauteuils. De spiegel dateert uit 1840. De lamp links is een Pipistrello van Gae Aulanti.

Schorpioenen tafel ontworpen door Jacques Duval Brasseur. De lamp met amethisten poot ontworpen door Henri Fernandez. 

Schorpioenen tafel ontworpen door Jacques Duval Brasseur. De lamp met amethisten poot ontworpen door Henri Fernandez. 

Wandsculpture ontworpen door Marc D'Haenens. De vogellamp links is ook van Marc D'Haenens waarbij het licht door de amethist schijnt. De groen marmeren tafel is van WIlly Rizzo, de gouden lamp is van Henri Fernandez, de sculpture is van Friedrich Goldscheider.

Wandsculpture ontworpen door Marc D'Haenens. De vogellamp links is ook van Marc D'Haenens waarbij het licht door de amethist schijnt. De groen marmeren tafel is van WIlly Rizzo, de gouden lamp is van Henri Fernandez, de sculpture is van Friedrich Goldscheider.

Messing lamp met amethist. Palm vloerlamp van Maison Jansen. De kaptafel is een ontwerp van Marc D'Haenens. 

Messing lamp met amethist. Palm vloerlamp van Maison Jansen. De kaptafel is een ontwerp van Marc D'Haenens. 

Marc D'Haenens, een Belgische ontwerper, inmiddels met pensioen.  Er is weinig over hem bekend, hij heeft de belangstelling nooit opgezocht. Hij verkocht vanuit zijn eigen galerie in Bissegem. Zijn meeste werk is terug te vinden bij particulieren. Af en toe kom je zijn werk ook tegen op 1stdibs (internationale 'marktplaats' waar de meest prachtige design wordt aangeboden door handelaren).

D'Haenens komt uit een generatie van kunstsmeders. Wat zijn ogen zagen, maakten zijn handen. Hij verwerkte vaak mineralen in sculptures, in verlichting en in tafels en heeft hele wanden bekleed met messing. 

Messing zeemeermin met verlichtte amethist ontworpen door Marc D'Haenes. Mannelijk borstbeeld van Stanley Runyanga van verdite steen. Spiegel is van Maison Jansen. Ontwerper vrouwelijk borstbeeld onbekend. 

Messing zeemeermin met verlichtte amethist ontworpen door Marc D'Haenes. Mannelijk borstbeeld van Stanley Runyanga van verdite steen. Spiegel is van Maison Jansen. Ontwerper vrouwelijk borstbeeld onbekend. 

Palm lamp van Maison Jansen. Ontwerper Giraffe onbekend. 

Palm lamp van Maison Jansen. Ontwerper Giraffe onbekend. 

Maison Jansen, ontstaan in 1880 in Parijs, opgezet door de in Nederland geboren Jean Henri Jansen. Maison Jansen wordt wel de eerste, ware global design firma genoemd met klanten in Europa, Latijns- en Noord Amerika en het midden oosten. Men combineerde traditioneel design met Anglo-Japanse stijl, Turkse stijl en de Arts & Crafts. Door de hoge normen die men hanteerde behoorden ze al snel tot de internationale top van meubelontwerpers. Naast het hoofdkantoor in Parijs openden ze vestigingen in onder andere Buenos Aires, Havana, Alexandrië, London, New York, Praag, Milaan, Genève en Sao Paolo.

Toen ze Stephan Boudain in huis haalden is Maison Jansen tot nog grotere hoogten gestegen. Vooral vanwege zijn interpretatie van de historische ontwerpen en zijn talent om ruimtes om te toveren tot zeer uitgesproken en decoratieve ruimtes. Boudain was Maison Jansen.   

Ook in de jaren '70 bleef Maison Jansen voorloper door met vooraanstaande ontwerpers te werken zoals Willy RIzzo en Guy Lefevre. 

 

Lamp is van Maison Jansen. 

Lamp is van Maison Jansen. 

 

Willy Lisman, Vismarkt 10, 3511 KR Utrecht. 
Openingstijden op afspraak.