Hollywood Regency shoptour *Brocanteurs - Amsterdam*

Bij Brocanteurs ontdekte ik dat mijn favoriete stijl een naam heeft. David Heytze, eigenaar van Brocanteurs, verkoopt lampen, meubilair & kunst voornamelijk in de Hollywood Regency stijl, mijn stijl dus. In gesprek met David was ik al snel informatie rijker over verschillende ontwerpers en werd mij duidelijk waarom hij deze winkel heeft. Hierbij enkele foto's ter inspiratie, maar ga zeker ook zelf een keer langs. 

Slangenlampje van Henri Fernandez '70, organisch brons. Afrikaanse beelden, gemaakt door een Belgische kunstenaar. Op de achtergrond is een slangenlamp uit de '80 jaren zichtbaar naar een art deco ontwerp van Edgar Brandt uit de '20 jaren. 

Slangenlampje van Henri Fernandez '70, organisch brons. Afrikaanse beelden, gemaakt door een Belgische kunstenaar. Op de achtergrond is een slangenlamp uit de '80 jaren zichtbaar naar een art deco ontwerp van Edgar Brandt uit de '20 jaren. 

2 kleine Italiaanse salontafels van massief messing van La Barge. La Barge is een Amerikaans merk dat samenwerkt met vele internationale ontwerpers. 

2 kleine Italiaanse salontafels van massief messing van La Barge. La Barge is een Amerikaans merk dat samenwerkt met vele internationale ontwerpers. 

Wanneer ben je begonnen met de verkoop van meubilair in de  Hollywood Regency stijl?

Ik verkocht ('93) eerst samen met een compagnon antieke kasten. Mijn compagnon kocht vooral in, ik bemoeide mij daar niet zoveel mee en richtte mij vooral op de verkoop. Toen hij er mee stopte en ik de inkoop op mij nam, merkte ik dat Hollywood Regency veel meer mijn interesse had. Op een gegeven moment heb ik besloten om mij helemaal op deze stijl te richten en de antieke kasten achter mij te laten. Doodeng, maar het klopt wel helemaal met wat ik leuk vind. Daardoor gaat de inkoop mij ook veel beter af omdat ik er helemaal in duik en daardoor in kort tijd veel over deze stijl heb geleerd. Dit doe ik nu ongeveer drie jaar en ben nog elke dag blij dat ik deze keuze heb gemaakt.

De Hollywood Regency stijl komt voort uit de filmwereld en extravagante party's tijdens de crisis in de '30 jaren, met veel glamour en luxe. Deze stijl is weer terug maar nu gecombineerd met soms wat 'edgy' meubels en lampen uit vooral de '70 jaren.

'Waterlelies tafel' van Willy Daro met bronzen, groen gepatineerde lelie bladeren. Willy Daro, Belgische ontwerper uit de jaren '70 werkte veel met messing en (half edel)steen. De natuur komt vaak terug in zijn ontwerpen. 

'Waterlelies tafel' van Willy Daro met bronzen, groen gepatineerde lelie bladeren. Willy Daro, Belgische ontwerper uit de jaren '70 werkte veel met messing en (half edel)steen. De natuur komt vaak terug in zijn ontwerpen. 

Hoe koop je in, waar let je op?

Ik ben erg op goud gericht, maar dat is het niet alleen. Een item moet mij ook echt raken. Daarmee heb ik ook zeker wel eens spullen in huis gehaald waar ik zelf helemaal weg van was maar die ik vervolgens niet kon verkopen. Tja, dat hoort bij het vak. Soms weet je gewoon niet waarom iets wel of niet aanslaat bij mensen. Ik vind de spullen vooral in Zuid Nederland & België via marktplaats, veilingen, handelaren. Dagelijks ben ik aan het speuren. Je kan mij wel een pathologisch shopper noemen. 

Een palissander dressoir uit 1965. Messing uil. Roofvogel vermoedelijk van Mauro Manetti. Tafellampen in de stijl van WIlly RIzzo en Romeo Rega. De grote gouden spiegel uit 1890, afgewerkt met goud bladmetaal. De bollampen van Nederlandse fabrikant Raak. De Venetiaanse kroonluchter is 6-arms, kleur opaline. Ronde, verlichte spiegel van Hillebrand, '60. In de spiegel 2 messing vloerlampen in de Maison Charles stijl '50. 

Een palissander dressoir uit 1965. Messing uil. Roofvogel vermoedelijk van Mauro Manetti. Tafellampen in de stijl van WIlly RIzzo en Romeo Rega. De grote gouden spiegel uit 1890, afgewerkt met goud bladmetaal. De bollampen van Nederlandse fabrikant Raak. De Venetiaanse kroonluchter is 6-arms, kleur opaline. Ronde, verlichte spiegel van Hillebrand, '60. In de spiegel 2 messing vloerlampen in de Maison Charles stijl '50. 

Wie is je ideale klant? 

De gepassioneerde klant die gewaagde combinaties durft te maken en het net even anders wil dan anders. Een hele klassieke lamp kan bijvoorbeeld ontzettend mooi uitkomen in een verder modern interieur. Die spannende combinaties spreken mij aan. Ik krijg ook klanten die echt gespaard hebben voor een item uit mijn winkel, dat vind ik ontzettend leuk.  

Er zijn ook mensen die regelmatig even langskomen om inspiratie op te doen. Die zijn altijd welkom! Ik wil laagdrempelig zijn voor mensen en vermeld daarom ook altijd de prijzen op mijn site zodat mensen weten waar ze aan toe zijn. 

Een spiegel met een rand van lucite, '70. Een 'Coco Chanel' salontafel, samengebonden tarwe. Italiaans model uit de '70. Dankt zijn naam aan het feit dat  Coco Chanel  een soortgelijke tafel in haar beroemde appartement had staat. David Heytze voor zijn winkel aan de Overtoom.

Een spiegel met een rand van lucite, '70. Een 'Coco Chanel' salontafel, samengebonden tarwe. Italiaans model uit de '70. Dankt zijn naam aan het feit dat Coco Chanel een soortgelijke tafel in haar beroemde appartement had staat. David Heytze voor zijn winkel aan de Overtoom.

Welke tip kan je nog meegeven

Richt je huis in in etappes. Juist dan kan je ook ervaren wat je huis nog nodig heeft. Bij aankoop stel je zelf de vraag, ben ik er verliefd op, kan ik het gebruiken, kan ik daarna mijn hypotheek nog betalen? Drie keer  ja? Doen!

Brocanteurs aan de Overtoom 179, 1054 HG Amsterdam ( naast de Hollandsche manege). Openingstijden:  donderdag, vrijdag en zaterdag geopend en op verzoek.